Lad os udvikle fremfor at afvikle: Der er brug for tysk!

Vi lever i en tid, hvor tyske sprogkompetencer er blevet en mangelvare i Danmark. Kun få elever vælger sproglige studieretninger med tysk i gymnasiet, og faget er blevet nedlagt på flere universiteter – senest på Aalborg Universitet i denne måned! Resultatet bliver, at der er for få danske unge, der behersker det tyske sprog.

Men der er brug for tysk! Gang på gang hører vi, at forskellige grene af erhvervslivet leder efter arbejdskraft, der kan andre sprog end engelsk. Det kan godt være, at man kan kommunikere med tyskere på engelsk, men hvis man skal opbygge en tættere, længerevarende kontakt og måske opnå en konkurrencefordel, skal man altså kunne tale tysk. Og Tyskland er nu engang vores største eksportmarked!

Derudover har vi brug for tysk for at styrke de kulturelle bånd, der forbinder os med de tysksprogede lande. Mange af de vigtige tendenser, vi finder i litteraturen, i naturvidenskaberne, i filosofien og i samfundstænkningen i Danmark i dag, er jo resultater af den udveksling af ideer og synspunkter, vi gennem tiden har haft med vores store nabo mod syd.
Set i lyset af ovenstående må vi bruge alle tilgængelige kanaler på at udvikle danskernes kendskab til tysk sprog og kultur. Vi skal sørge for at levere en kvalificeret og motiverende tyskundervisning i uddannelsessystemet, men også det officielle Danmark, og medierne skal spille med, hvis udviklingen skal vendes.

ARD er en af de få kanaler, der i dag skaber modvægt til de dominerende engelsksprogede tv-kanaler i Danmark. Den tyske kanal har en bred appel med både nyheder, dokumentarudsendelser og fiktion. Vi frygter, at de negative tendenser til, at vi mister forholdet til det tyske sprog, vil forstærkes, hvis kanalen ikke længere udbydes. Jo flere kanaler der forsvinder, desto mere forsvinder sproget…

Vi håber derfor meget, at I vil gentænke jeres beslutning om ikke længere at udbyde ARD (i dele af landet) til januar. Det vil være en smuk gestus i netop 2020, der jo officielt er udnævnt som dansk-tysk venskabsår!

På vegne af Tysklærerforeningen for gymnasiet og HF,
Venlig hilsen Lise Høyer